Geschiedenis

VZW ReJonG maakt onderdeel uit van de site rond het vroegere stationsgebouw te Hamme. De tramlijn die eraan verbonden was, zorgde vooral voor de verplaatsing van vele arbeiders die tewerkgesteld waren in de nabijgelegen touwslagerij Le Lis. De lijn was actief tussen 1938 tot 1959 en liep tussen Moerzeke, Wetteren en Antwerpen. Ondertussen heeft het stationsgebouw een andere functie gekregen en is de tramlijn verdwenen, maar het laatste restant van de tramlijn is een unieke trampaal die nog steeds naast het gebouw staat.

De bestemming van de conciërgewoning aan het station heeft in de loop der tijden verschillende functies gekend: jeugdhuis ‘t klokhuis nam er zijn intrek en doopte het gebouw met verwijzing naar zijn geschiedenis “den tram”. Het bood tijdelijk een eigen locatie aan voor jongeren, maar werd door omstandigheden vrij snel overgenomen door ReJonG vzw. Het idee groeide, om het, in Art-Deco opgetrokken, gebouw een andere oriëntatie te geven: enerzijds om zijn verval tegen te gaan en anderzijds voor de uitbouw van een uniek project: “ReJonG”. “ReJonG” is equivalent met “vernieuwing” of “regeneratie”, en typeert zo de generatie-overschrijdende werking. De statuten van “den tram” werden overgenomen en uitgebreid. Het convenant met de gemeente Hamme werd behouden.

Vzw ReJonG opende haar deuren in de zomer van 2013. De binnenkant van het gebouw is gereorganiseerd tot een intergenerationele ontmoetingsruimte met polyvalente functies. Op het gelijkvloers is er naast de plaats waar de dranken geserveerd kunnen worden, een vergaderruimte die voor elke vereniging kosteloos opengesteld kan worden. Een nog te renoveren keuken is aanwezig. Er is een tuin met eigen karakter, het zogenaamde “Tramfitjater”, waar een overdekt podium is neergezet dat dienst kan doen voor allerlei activiteiten in een evenwichtige omgeving. Het daarachter liggende parkje „De Halte” is momenteel al deels ontgonnen, maar er wordt gehoopt dat deze beboste zone weldra een eigen invulling krijgt: de plannen zijn al klaar. Op de bovenverdieping is er een secretariaat en een vergaderruimte voor interne zaken.